Bulharská kuchyňa je zaraďovaná k najzdravším v Európe. Množstvo zeleninových šalátov, rybie špeciality a jedlá pripravené na prírodný spôsob, tvoria neoddeliteľnú súčasť jedálneho lístka.
Do TOP 50 najchutnejších šalatov na svete sa v roku 2023 dostali tri bulharské šaláty. Sú to Šopska, Ovčiarska a "Snežanka". Rebríček pochádza zo svetového kulinárskeho sprievodcu Atlasom chutí.
Prvým z troch je šalát Šopsky. Je na druhom mieste po gréckom šaláte Dakos a pred tuniským šalátom mishouia.
Pastiersky šalát je v rebríčku na 7. mieste a "Snežanka" na 15. mieste.
Šopský šalát vytvorili profesionálni kuchári v roku 1956 v reštaurácii „Černomorec“ vo vtedajšom stredisku „Družba“ (dnes „Sveti Konstantin a Elena“). Prvýkrát sa recept na šalát objavil v roku 1956 v knihe „Kniha gazdinej“ pod redakciou P. Cholcheva a Al. Ruseva – obsahuje všetky zložky dnešného šalátu Šopsky, s výnimkou syra, “ Focus“
V hoteloch sa ponúkajú jedlá prevažne medzinárodnej kuchyne obohatenej o balkánske prvky. V reštauráciách prevažuje domáca kuchyňa, ktorá uprednostňuje jedlá pripravené z rôznych druhov zeleniny, ryby a šaláty.