Kuchyňa v Bulharsku

Bulharská kuchyňa je zaraďovaná k najzdravším v Európe. Množstvo zeleninových šalátov, rybie špeciality a jedlá pripravené na prírodný spôsob, tvoria neoddeliteľnú súčasť jedálneho lístka.

Do TOP 50 najchutnejších šalatov na svete sa v roku 2023 dostali tri bulharské šaláty. Sú to Šopska, Ovčiarska a "Snežanka". Rebríček pochádza zo svetového kulinárskeho sprievodcu Atlasom chutí. Prvým z troch je šalát Šopsky. Je na druhom mieste po gréckom šaláte Dakos a pred tuniským šalátom mishouia. 
Pastiersky šalát je v rebríčku na 7. mieste a "Snežanka" na 15. mieste.

Šopský šalát vytvorili profesionálni kuchári v roku 1956 v reštaurácii „Černomorec“ vo vtedajšom stredisku „Družba“ (dnes „Sveti Konstantin a Elena“). Prvýkrát sa recept na šalát objavil v roku 1956 v knihe „Kniha gazdinej“ pod redakciou P. Cholcheva a Al. Ruseva – obsahuje všetky zložky dnešného šalátu Šopsky, s výnimkou syra, “ Focus“ 

V hoteloch sa ponúkajú jedlá prevažne medzinárodnej kuchyne obohatenej o balkánske prvky. V reštauráciách prevažuje domáca kuchyňa, ktorá uprednostňuje jedlá pripravené z rôznych druhov zeleniny, ryby a šaláty.

Vynikajúca chuť

Rozšírené je pečenie na rošte (skara). Používa sa veľa olivového oleja, cesnaku, domáceho špeciálneho korenia (čubrica). Typickými druhmi zeleniny sú paradajky, uhorky a papriky (väčšinou plnené alebo pečené). Takisto ovocie je každodennou súčasťou jedálneho lístka.
Bulharsko je pyšné aj na to, že je objaviteľom jogurtu, ktorému sa pripisuje tajomstvo dlhovekosti.V Bulharsku nájdete bohatý výber nápojov – víno aj destiláty. Bulharské vína sa radia k najkvalitneším na svetovom trhu, čo je odôvodnené výborným podnebím na pestovanie vínnej révy.

Viac informácií

Najznámejšie sú Muskat, Cabernet, Chardonnay, Monastirsko šušukane, Gamza, Melnik. Z koňakov sú najobľúbenejšie Pliska a Solnečnyj brijag. Z tvrdého alkoholu je známá bulharská grozdova rakija alebo miestna špecialita "mastika", ktorá vonia ako fenykel a pije sa zmrazená na drobné kryštáliky. Z pív sa teší najväčšej obľube Zagorka, Astika, Kamenica, Burgaske.

Najobľúbenejšími národnými jedlami sú ŠOPSKÝ SALÁT (rajčiny, papriky, uhorka, balkánský – biely syr), KAVARMA - guláš, PLNENÉ ČUŠKI - zapečené papriky plnené mletým mäsom a ryžou, ČUŠKI BJUREK - zapečené papriky plnené balkánským syrom, SARMI - závitky z vínneho listu plnené mletým mäsom a ryžou, MUSAKA - zapečené zemiaky s mletým mäsom, PRŽOLA – vyprážané mäso.
V každom letovisku môžu turisti stráviť príjemný večer v originálnych rybárskych reštauráciách. Nie je núdza ani o talianske, čínske reštaurácie a tiež vplyvy slovenskej a českej kuchyne, takže naši turisti sa individuálneho stravovania naozaj nemusia obávať. Absolútna väčšina turistov ho aj vzhľadom na výhodné ceny priamo preferuje.

Niečo málo z Bulharska

Severná pláž Primorska sa umiestnila na 80. mieste v nedávnom rebríčku 100 najkrajších pláží v Európe 2023.
Pre znalcov to nie je prekvapenie, pretože pláže v Primorsku ponúkajú veľa miest s úžasným výhľadom a jedinečným čarom.
Môžu sa pochváliť úžasnými úsekmi piesku s krištáľovo čistou vodou, ktoré určite stoja za návštevu.
Tí, ktorí navštívia pláže v Primorsku, budú odmenení, či už si vyberú navštevovanejšie alebo pokojnejšie miesta, ktoré sú skrytým rajom nedotknutej prírody a pokojného prostredia.
Tento klenot určite stojí za návštevu aj pre tých, ktorí doteraz nemali Bulharsko v "hľadáčiku" ich záujmu a hľadajú menej známu destináciu pre ich dovolenku.

Prihláste sa na odber First minute a Last minute ponúk a noviniek.